Alle Videos
L.I.S.A. Redaktion | 25.01.2017 | 1852 Aufrufe | Filmproduktionen der Gerda Henkel Stiftung |

Reinigung des Glaubens: Salafismus und der Balkan

Der Großmufti | Episode 3

Im heutigen Bulgarien leben mehrere Minderheiten muslimischen Glaubens, darunter vor allem ethnische Türken, Roma und Pomaken. Südöstlich von Sofia, in den Ausläufern der nördlichen Rhodopen, lebt das Oberhaupt der verschiedenen muslimischen Gemeinden in Bulgarien, der sogenannte Großmufti. Seine Aufgabe besteht vor allem darin, die diversen Denk- und Glaubensströmungen des Islam zu vereinen. Eine zentrale Herausforderung ist dabei die Eingliederung von muslimischen Gruppe, die insbesondere aus Saudi Arabien orthodoxere Auslegungen des Islam mitbringen, beispielsweise wahabitische und salafistische Einflüsse. Der Islamwissenschaftler Prof. Dr. Simeon Evstatiev besucht den Großmufti.

DE | EN
L.I.S.A. AUDIO

Das Video als Audiostream

Forschungsprojekt
The project seeks to understand modern Salafism as a complex transnational Islamic movement that evokes normative texts and paradigmatic historical antecedents. I focus on Salafiyya comparing them with strict Ḥanafīs in interrelated contemporary and historical contexts included in provinces of the former Ottoman Empire. Proposing an ethnography of modern Salafism in the Balkans, I thus suggest a parallel historical amplification of an early modern trajectory of revivalist Islam as represented by the spread of the seventeenth-century Istanbul-based Qāḍīzādeli movement. The project draws on both ethnographic and historical evidence, and the pursuit of its intermediate goals will result in integrating the revealed Salafī patterns of adherence to Islam vis-à-vis alternative forms of “fundamentalist” Islam, particularly strict Ḥanafism, into the large of Islamic history. The project will contribute to the ongoing academic and societal discussions on Islamic fundamentalism and to the definition of Salafism as a contemporary and historical phenomenon via debate and publications. The main product of the research will be a monograph – the first history of Salafism in the Balkans.

Prof. Dr. Simeon Evstatiev

Bulgarien