Alle Videos
L.I.S.A. Redaktion | 23.03.2016 | 2788 Aufrufe | Filmproduktionen der Gerda Henkel Stiftung |

Mathematik in Mesopotamien

Die Ur-Mathematik | Episode 1

Ohne Mathematik keine Hochkultur - auf diese Formel könnte man das Forschungsthema von Dr. Sergio Alivernini in etwa verkürzen. Der Altorientalist und Philologe möchte in dem von der Gerda Henkel Stiftung geförderten Projekt herausfinden, auf welchem mathematischen Wissen die Gesellschaften der frühen Antike fußten. Am Beispiel der Stadt Ur, der ältesten sumerischen Stadtgründung in Mesopotamien, rekonstruiert Dr. Sergio Alivernini frühere Rechenmethoden und erschließt sich dadurch unter anderem die Bedeutung der damaligen Mathematik für die Baugeschichte sowie für die Geschichte der Zeitmessung - Stichwort: Sexagesimalsystem...

Das Forschungsprojekt
The activities of the III Dynasty of Ur (Mesopotamia - 2112-2004 BC) is documented by a large number of administrative textual records resulted by the primary role which bureaucracy played in the administration of the State. In fact, more than the 95% of the documentation is of administrative nature and records all the aspects linked with the management of the Empire. This large bureaucratic organization needed advanced computational knowledge, but surprisingly enough, only few school mathematical texts can be dated to the Ur III period. This lack of documentation is even more surprising if one considers the richness of mathematical documentation which dates back to the following Old-Babylonian period (1900-1600 BC). This research is aimed at studying the administrative texts of the Ur III period trying to detect the specific mathematical knowledge which is needed in order to manage this or that specific administrative fields under analysis; this study, combined with knowledge we have on the Old Babylonian mathematics will help us to better understanding the mathematical knowledge of the end of III millennium, a topic which has been neglected in the field of assyriology.

Dr. Sergio Alivernini

Rom