Die Manuskript-Kultur in Timbuktu

EPISODE 3 | Lernen für Timbuktu

Zur Erforschung der vorkolonialen Geschichte des afrikanischen Kontinents gehören die jahrhundertealten Manuskripte aus Timbuktu zu den wichtigsten Quellen. In der Universität von Kapstadt haben sich die Mitarbeiter des Tombouctou Manuscripts Project zum Ziel gesetzt, das Wissen über und aus diesen Handschriften mit dem Wissen aus anderen Regionen Afrikas zusammenzutragen. Die Seminare von Prof. Dr. Shamil Jeppie bieten eine besondere Plattform, bei der eine internationale Zuhörerschaft Erkenntnisse und Erfahrungen zusammenträgt.

Das Forschungsprojekt
Several recent studies have argued that the Muslim world has many elements of "civil society." What is implicit in these studies is the primary source material generated within civil society and on which these studies are based. These sources are still to be investigated, especially when referring to the pre-digital era. This project focuses on Sahelo-Saharan Africa and on that region's manuscripts, which were the embodiment of civil society discourses produced and circulated in the pre-digital era, such as legal disputes, Sufi polemics and commercial networks. Timbuktu, a symbol of the intellectual and civic culture of Sahelo-Saharan Africa, as well as a major centre of manuscript archives, will be the case study selected to conduct an enquiry into civil society in the region. It will be the main focus, as it can be considered a node in a widespread network of scholars, scribes, manuscripts, and ideas, which moved across the broader region. The aim of this project is to survey and study a body of manuscripts reflecting prominent discourses produced by and debates around Sahelo-Saharan civil society.

Projektleitung:

Prof. Dr. Shamil Jeppie