Register
| 01/01/1970 | |
bookmark

Das Junge Rheinland

“Das Junge Rheinland” (The Young Rhineland) was one of the first artists’ associations to be established in Germany after World War I. By 1932 it numbered some 300 artists, whose objective was to create local and national exhibition opportunities and thus make themselves “visible”. The diversity of the group, the degree to which its members were networked, and their links with artists from other regions and towns has not hitherto been sufficiently researched. With the 100th anniversary of the establishment of “Das Junge Rheinland” falling in 2019, Museum Kunstpalast and the Heinrich Heine University have joined forces to inject new vigour into research concerning the extent of the art association’s network. The project’s objective is to establish a research platform that will offer interlinked information on people, works, exhibitions and publications by “Das Junge Rheinland” and make available any scholarly essays produced within the scope of the project. The context for this is the art-historical documentation undertaken at the Kunstpalast and the presentation of a major special exhibition (7 February-2 June 2019).

Duesseldorf

Prof. Dr. Andrea von Hülsen-Esch

Peter Prestel

Klaus Hernitschek

Schnitt
Klaus Hernitschek

Gesamtkonzeption
Gisela Graichen und Peter Prestel

All episodes
Hundred Years (1919 - 2019)
Episode 1
06/26/2019
The Planned Exhibition
Episode 2
07/03/2019
The Female Rhineland
Episode 3
07/10/2019
Trip to the Countryside
Episode 4
07/17/2019
Online - Offline - Communication
Episode 5
07/24/2019
The General Interview with Prof Dr Andrea von Hülsen-Esch, Dr Gunda Luyken und Kay Heymer
Episode 6
07/31/2019

by Dipl. Ing. Tim Fischer | 02.07.2019 | 11:30
Spannender Beitrag. Die Protagonisten Dix und Ernst zählen sicher zu den namhaftesten Malern der Urspünge des modernen Kunstzeitalters. Es ist fantastisch, dass die Künstlervereinigung "Das Junge Rheinland" wieder mehr in das öffentliche Bewusstsein gerückt wird. Die Kunstgalerie Inspire Art https://www.inspire-art.de/wissenswertes/moderne-kunst/ arbeitet derzeit intensiv an einer geschichtlichen Zusammenstellung nahezu vergessener Kunstvereine. Wir freuen uns auf weitere Kommentare.

by Ghostwriter | 03.07.2019 | 16:23
Ich persönlich habe die Ausstellung besucht. Die Ausstellung lohnt sich.

8OE10B